Masivni nahrada MySQL MariaDB v linuxovych distribucich

Kdysi bylo MySQL pojmem. Kdysi, v dobach MySQL AB. Kdysi byl Oracle pojmem. Aktualne je Oracle pohrebistem skvelych projektu (OpenSolaris, MySQl). Zadumany uvod, v clanku se pokusim zlepsit 🙂

1) Proc zmena?

O duvodech se mohou rozepisovat vice zasveceni, co je zrejme:

A) Oracle pojmul MySQL jako uzavrenejsi projekt, nereportuje opravy, dokumentace se ztencila, zmen v novych verzich je minimum, cely projekt se stava pro uzivatele (komunitu) mene prehledny.

B) Komunita opet hledala a nasla komunitni projekt plny nadsencu, ne lidi ve fracku pod vlajkou vsemocneho Oracle. Oprava bugu stylem treba zde.

C) Zakladni tym programatoru puvodniho MySQL funguji v ramci vyvoje MariaDB – i proto je MariaDB „drop-in replacement“-em pro MySQL.

D) Nove featury – propracovanejsi enginy (Aria, OQGRAPH, SphinxSE), rychlost, stabilita.

 

2) Aktualni bitvy

MySQL vyvojari jsou nakopnuti uspechem MariaDB. Existuji tlaky z Oraclu na Fedoru, aby nasadila MySQL 5.6 radeji nez MariaDB 5.6 ( zdroj ). Je to klasicky boj mamuti korporace a jejich vrtochu versus komunita.

 

3) Distribuce, ktere presly z MySQL do MariaDB

Za posledni dva roky vsechny serverove vyznamnejsi distribuce premigrovaly na MariaDB. Kratky seznam dle me vyznamnejsich hracu:

OpenSUSE – od verze 12.3 (SuSE zustava u MySQL)

Slackware – od verze 14 (v linku nutno najit novinku z 23.3.2013)

Arch Linux – opet brezen 2013+

Fedora Linux – od verze 19

RedHat Enterprise Linux – pro me zcela jasny prulom do sveta enterprise. MariaDB obsazena v 7 Beta, ocekava se nasazeni i v releasu.

Arch Linux – od brezna 2013 se vyskytuje pouze MariaDB.

Debian – malicko problemove nasazeni, v prosinci (po mnoha urgencich o nestabilite) skoncila MariaDB v unstable repozitarich. Co je dobre – stale se s ni pocita.

Mnoho dalsich distribuci (dle me optiky mene vyznamnych) ani nezminuji.

 

 

4) Zustavame u MySQL

Ubuntu – Uvedeny link krasne dokumentuje zkostnatelost vyvoje Ubuntu (linux pro davy lam) – vime, ze jsou forky, vime ze jsou asi i lepsi – ale zustavame u MySQL 5.5 i pro 14.04. Jasne, v universe repozitarich bude MariaDB i Percona (coz je supr).

-a-

 

 

This entry was posted in Databases. Bookmark the permalink.

Napsat komentář